grupa/ klasa/ podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
10.1 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa | |
10.11 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | |
10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | Podklasa ta obejmuje: - czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp.,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
- ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
- produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
- wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
- przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
- produkcję wełny surowej poubojowej.
Podklasa ta nie obejmuje: - wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
|
10.12 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | |
10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | Podklasa ta obejmuje: - czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu,porcjowanego,
- wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu,
- produkcję pierza i puchu.
Podklasa ta nie obejmuje: - pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
|
10.13 | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | |
10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | Podklasa ta obejmuje: - produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
- produkcję wyrobów z mięsa:
- kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana naparze, często w cieście).
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego),zamrożonych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 46.32.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
|
10.2 | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.20 | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | |
10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | Podklasa ta obejmuje: - przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie,solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp.,
- produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych,ikry, kawioru, substytutów kawioru itp.,
- produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub dokarmienia zwierząt,
- produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nienadających się do spożycia przez ludzi,
- działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
- obróbkę wodorostów.
Podklasa ta nie obejmuje: - przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb,sklasyfikowanego w 03.11.Z,
- przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,sklasyfikowanego w 10.11.Z,
- produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z,
- produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.
|
10.3 | Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | |
10.31 | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | |
10.31.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | Podklasa ta obejmuje: - przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków:
- produkcję gotowych mrożonych ziemniaków,
- produkcję ziemniaków purée w proszku,
- produkcję zakąsek ziemniaczanych,
- produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów),
- produkcję mąki i mączki ziemniaczanej,
- przemysłowe obieranie ziemniaków.
|
10.32 | Produkcja soków z owoców i warzyw | |
10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | Podklasa ta obejmuje: - produkcję soków z owoców i warzyw,
- produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.
|
10.39 | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | |
10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | Podklasa ta obejmuje: - produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań – mrożonych lub w puszkach,
- konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie,zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
- wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
- produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
- prażenie orzechów,
- produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
- produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw,takich jak:
- sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
- obrane lub pocięte warzywa,
- tofu (ser sojowy).
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
- produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
- konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
- produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.
|
10.4 | Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | Grupa ta obejmuje produkcję nieoczyszczonych (surowych) i rafinowanych olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, z wyłączeniem wytapiania jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. |
10.41 | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | |
10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp.,
- produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych,orzechów lub ziaren oleistych,
- produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp.,
- przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie,utwardzanie itp.,
- produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
- produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
- produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.
Podklasa ta nie obejmuje: - wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 10.11.Z,
- produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z,
- mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego,sklasyfikowanych w 10.62.Z,
- wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 20.53.Z,
- przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych,sklasyfikowanego w 20.59.Z.
|
10.42 | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | |
10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję margaryny,
- produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych,
- produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.
|
10.5 | Wytwarzanie wyrobów mleczarskich | |
10.51 | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | |
10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | Podklasa ta obejmuje: - produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur(tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
- produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
- produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur(tzw. UHT)), homogenizowanej,
- produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
- produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
- produkcję masła,
- produkcję jogurtu i kefiru,
- produkcję serów i twarogów,
- produkcję serwatki,
- produkcję kazeiny i laktozy.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z,
- produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z,
- produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku,sklasyfikowanej w 10.89.Z.
|
10.52 | Produkcja lodów | |
10.52.Z | Produkcja lodów | Podklasa ta obejmuje: - produkcję lodów i innych deserów mrożonych, np. sorbetów.
Podklasa ta nie obejmuje: - działalności lodziarni, sklasyfikowanej w 56.10.A, 56.10.B.
|
10.6 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych | Grupa ta obejmuje: - przemiał zbóż lub warzyw na mąkę i mączkę,
- przemiał, czyszczenie i polerowanie ryżu,
- produkcję mieszanek mąki,
- przemiał metodą mokrą ziarna i warzyw,
- produkcję skrobi i wyrobów skrobiowych.
|
10.61 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | |
10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | Podklasa ta obejmuje: - przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej;przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
- przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego,lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
- przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
- wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
- wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba,ciast, herbatników i naleśników.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mąki i mączki ziemniaczanej, sklasyfikowanej w 10.31.Z,
- mielenia kukurydzy metodą mokrą, sklasyfikowanej w 10.62.Z.
|
10.62 | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | |
10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | Podklasa ta obejmuje: - wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp.,
- mielenie kukurydzy metodą mokrą,
- wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp.,
- wytwarzanie glutenu,
- wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
- wytwarzanie oleju kukurydzianego.
Podklasa ta nie obejmuje: - wytwarzania laktozy (cukru mlekowego), sklasyfikowanego w 10.51.Z,
- produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego, sklasyfikowanej w 10.81.Z.
|
10.7 | Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych | |
10.71 | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.71.Z | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek | Podklasa ta obejmuje produkcję: - chleba i bułek,
- ciast, ciastek, placków, tarty, naleśników, gofrów itp.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji suchych wyrobów piekarskich i ciastkarskich,sklasyfikowanej w 10.72.Z,
- produkcji wyrobów mącznych (makaronów), sklasyfikowanej w 10.73.Z,
- podgrzewania wyrobów piekarskich do bezpośredniej konsumpcji,sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56.
|
10.72 | Produkcja sucharów i herbatników, produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | |
10.72.Z | Produkcja sucharów i herbatników, produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek | Podklasa ta obejmuje: - produkcję sucharów, herbatników i pozostałych suchych wyrobów piekarskich i ciastkarskich,
- produkcję konserwowanych ciast i ciastek,
- produkcję słodkich lub słonych przekąsek (paluszków, krakersów,precli itp.).
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji przekąsek ziemniaczanych, sklasyfikowanej w 10.31.Z.
|
10.73 | Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | |
10.73.Z | Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych,nadziewanych lub nienadziewanych,
- produkcję kuskusu,
- produkcję konserwowanych lub mrożonych wyrobów makaronowych.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowych dań zawierających kuskus, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.Z.
|
10.8 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych | |
10.81 | Produkcja cukru | |
10.81.Z | Produkcja cukru | Podklasa ta obejmuje: - produkcję i rafinację cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny cukrowej, kolonu i palmy,
- produkcję syropów cukrowych,
- produkcję melasy,
- produkcję syropu i cukru klonowego.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji glukozy, syropu glukozowego, maltozy, sklasyfikowanej w 10.62.Z.
|
10.82 | Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | |
10.82.Z | Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego,
- produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych,
- produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak: cukierki, karmelki,drażetki, pastylki, nugaty, pomadki, biała czekolada,
- produkcję gumy do żucia,
- konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z.
|
10.83 | Przetwórstwo herbaty i kawy | |
10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy | Podklasa ta obejmuje: - dekofeinizację i prażenie kawy,
- produkcję wyrobów kawowych:
- kawy mielonej,
- kawy rozpuszczalnej,
- ekstraktów i koncentratów kawy,
- produkcję substytutów kawy,
- produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbatymaté (herbaty paragwajskiej),
- produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
- produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.).
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z,
- produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11,
- przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych,sklasyfikowanego w 21.20.Z.
|
10.84 | Produkcja przypraw | |
10.84.Z | Produkcja przypraw | Podklasa ta obejmuje: - produkcję przypraw, sosów i podobnych dodatków do potraw, takich jak:
- majonez,
- mąka i mączka musztardowa,
- gotowa musztarda itp.,
- produkcję octu,
- produkcję soli kuchennej, włączając sól jodowaną.
Podklasa ta nie obejmuje: - uprawy roślin przyprawowych, sklasyfikowanej w 01.28.Z.
|
10.85 | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań | |
10.85.Z | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań | Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych,przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje: - produkcję dań z mięsa lub drobiu,
- produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki,
- produkcję gotowych dań z warzyw,
- produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne,
- produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej,
- produkcję dań regionalnych i narodowych.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
- produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach,sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z,
- s
rzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z, - przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
- działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z.
|
10.86 | Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej | |
10.86.Z | Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej | Podklasa ta obejmuje produkcję specjalnej żywności, takiej jak: - żywność dla niemowląt,
- żywność będąca pochodną mleka i pozostałych artykułów spożywczych,
- żywność dla dzieci,
- żywność niskokaloryczna i o zmniejszonej kaloryczności dla utrzymania właściwego ciężaru ciała,
- żywność dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń,
- żywność o niskiej zawartości sodu (lub bez sodu), zawierająca sole mineralne,
- żywność bezglutenowa,
- żywność zalecana przy zwiększonym wysiłku fizycznym, w szczególności dla sportowców,
- żywność dla diabetyków.
|
10.89 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana | |
10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana | Podklasa ta obejmuje: - produkcję zup i bulionów (rosołów),
- produkcję miodu sztucznego i karmelu,
- produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
- kanapki,
- świeża (nieupieczona) pizza,
- produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych,gdzie indziej niesklasyfikowaną,
- produkcję drożdży,
- produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
- produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
- produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
- produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw,sklasyfikowanej w 10.39.Z,
- produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11.
|
10.9 | Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt | |
10.91 | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | |
10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | Podklasa ta obejmuje: - produkcję gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich i ryb, włączając produkcję koncentratów paszowych i dodatków paszowych,
- przygotowywanie pasz jedno składnikowych,
- przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt,sklasyfikowanej w 10.20.Z,
- wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z,
- wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt, np. z nasion oleistych,sklasyfikowanego w 10.41.Z, z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z itp.
|
10.92 | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | |
10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję gotowej karmy dla zwierząt domowych (psów, kotów, ptaków,rybek itp.),
- przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt,sklasyfikowanej w 10.20.Z,
- wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z,
- wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt, np. z nasion oleistych,sklasyfikowanego w 10.41.Z, z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z itp.
|