grupa/ klasa/ podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
11.0 | Produkcja napojów | |
11.01 | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi | |
11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi | Podklasa ta obejmuje: - produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy,gin, likiery itp.,
- produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki”” itp.,
- mieszanie alkoholi destylowanych,
- produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z – 11.06.Z,
- produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji,sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
|
11.02 | Produkcja win gronowych | |
11.02.Z | Produkcja win gronowych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję win gronowych,
- produkcję gronowych win musujących,
- produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego,
- mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych,
- produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych.
Podklasa ta nie obejmuje: - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanego w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
|
11.03 | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych | |
11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji,ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe,
- produkcję miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby wino pochodne i wino podobne.
Podklasa ta nie obejmuje: - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występują w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
|
11.04 | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych | |
11.04.Z | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych.
Podklasa ta nie obejmuje: - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
|
11.05 | Produkcja piwa | |
11.05.Z | Produkcja piwa | Podklasa ta obejmuje: - produkcję mocnego piwa na bazie słodu (np. ale, porter i stout),
- produkcję piwa niskoalkoholowego lub bezalkoholowego.
|
11.06 | Produkcja słodu | |
11.06.Z | Produkcja słodu | |
11.07 | Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych | |
11.07.Z | Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych | Podklasa ta obejmuje: - produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych,
- produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak:
- aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady,cole, napoje owocowe, toniki itp.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
- produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
- produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej),sklasyfikowanej w 10.83.Z,
- produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w 11.01.Z,11.02.Z, 11.03.Z, 11.04.Z, 11.05.Z,
- produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z,
- produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z,
- produkcji lodu, sklasyfikowanej w 35.30.Z,
- butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.B (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
|