grupa/ klasa/ podklasa

Nazwa grupowania

Opis dodatkowy

11.0

Produkcja napojów

11.01

Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi

11.01.Z

Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy,gin, likiery itp.,
  • produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki”” itp.,
  • mieszanie alkoholi destylowanych,
  • produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z – 11.06.Z,
  • produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji,sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.02

Produkcja win gronowych

11.02.Z

Produkcja win gronowych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję win gronowych,
  • produkcję gronowych win musujących,
  • produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego,
  • mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych,
  • produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanego w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.03

Produkcja cydru i pozostałych win owocowych

11.03.Z

Produkcja cydru i pozostałych win owocowych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji,ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe,
  • produkcję miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby wino pochodne i wino podobne.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występują w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.04

Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych

11.04.Z

Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.05

Produkcja piwa

11.05.Z

Produkcja piwa

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję mocnego piwa na bazie słodu (np. ale, porter i stout),
  • produkcję piwa niskoalkoholowego lub bezalkoholowego.
11.06

Produkcja słodu

11.06.Z

Produkcja słodu

11.07

Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych

11.07.Z

Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych,
  • produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak:
    • aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady,cole, napoje owocowe, toniki itp.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
  • produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
  • produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej),sklasyfikowanej w 10.83.Z,
  • produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w 11.01.Z,11.02.Z, 11.03.Z, 11.04.Z, 11.05.Z,
  • produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z,
  • produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z,
  • produkcji lodu, sklasyfikowanej w 35.30.Z,
  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.B (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *