grupa/ klasa/ podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
56.1 | Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne | |
56.10 | Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne | |
56.10.A | Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne | Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane. Podklasa ta obejmuje działalność: - restauracji,
- kawiarni,
- restauracji typu fast food,
- barów mlecznych,
- barów szybkiej obsługi,
- lodziarni,
- pizzerii,
- miejsc z żywnością na wynos,
- restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.
Podklasa ta nie obejmuje: - sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
- gastronomicznej działalności usługowej, sklasyfikowanej w 56.29.Z.
|
56.10.B | Ruchome placówki gastronomiczne | Podklasa ta obejmuje działalność: - obwoźnych sprzedawców lodów,
- wózków z żywnością,
- przyczep gastronomicznych,
- związaną z przygotowywaniem żywności na straganach.
Podklasa ta nie obejmuje: - sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z.
|
56.2 | Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych | |
56.21 | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych | |
56.21.Z | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) | Podklasa ta obejmuje: - przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone uroczystości do miejsc przez niego wyznaczonych,
- przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych.
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się,sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.
|
56.29 | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna | |
56.29.Z | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna | Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych. Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych. Podklasa ta obejmuje: - przygotowywanie i dostarczanie żywności na postawie umowy, np. dla przedsiębiorstw transportowych,
- usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych,
- działalność stołówek i kawiarni (np. w zakładach przemysłowych,biurach, szpitalach lub szkołach).
Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się,sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.
|
56.3 | Przygotowywanie i podawanie napojów | |
56.30 | Przygotowywanie i podawanie napojów | |
56.30.Z | Przygotowywanie i podawanie napojów | Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu. Podklasa ta obejmuje działalność: - barów,
- tawern,
- koktajlbarów,
- dyskotek (serwujących głównie napoje),
- piwiarni i pubów,
- sklepów z kawą,
- pijalni soków owocowych,
- sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
- przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.
Podklasa ta nie obejmuje: - odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
- sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
- działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem podających napoje, sklasyfikowanej w 93.29.A.
|