grupa/ klasa/ podklasa

Nazwa grupowania

Opis dodatkowy

56.1

Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne

56.10

Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne

56.10.A

Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • restauracji,
  • kawiarni,
  • restauracji typu fast food,
  • barów mlecznych,
  • barów szybkiej obsługi,
  • lodziarni,
  • pizzerii,
  • miejsc z żywnością na wynos,
  • restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
  • gastronomicznej działalności usługowej, sklasyfikowanej w 56.29.Z.
56.10.B

Ruchome placówki gastronomiczne

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • obwoźnych sprzedawców lodów,
  • wózków z żywnością,
  • przyczep gastronomicznych,
  • związaną z przygotowywaniem żywności na straganach.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z.
56.2

Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych

56.21

Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych

56.21.Z

Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone uroczystości do miejsc przez niego wyznaczonych,
  • przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
  • sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się,sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.
56.29

Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

56.29.Z

Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych.

Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych.

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności na postawie umowy, np. dla przedsiębiorstw transportowych,
  • usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych,
  • działalność stołówek i kawiarni (np. w zakładach przemysłowych,biurach, szpitalach lub szkołach).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
  • sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się,sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.
56.3

Przygotowywanie i podawanie napojów

56.30

Przygotowywanie i podawanie napojów

56.30.Z

Przygotowywanie i podawanie napojów

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • barów,
  • tawern,
  • koktajlbarów,
  • dyskotek (serwujących głównie napoje),
  • piwiarni i pubów,
  • sklepów z kawą,
  • pijalni soków owocowych,
  • sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
  • przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
  • sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
  • działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem podających napoje, sklasyfikowanej w 93.29.A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *