Działalność usługowa związana z wyżywieniem (dział 56)
Dział 56 PKD – Działalność usługowa związana z wyżywieniem obejmuje usługi związane z zapewnieniem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji. W ramach tego działu wyróżnia się:
- Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, które przygotowują i podają posiłki gościom, zarówno na miejscu, jak i na wynos.
- Ruchome placówki gastronomiczne, takie jak food trucki, które oferują jedzenie w różnych lokalizacjach.
- Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), obejmujące usługi dostarczania posiłków na zamówienie do firm i na wydarzenia.
- Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, w tym usługi stołówek, kawiarni oraz innych placówek gastronomicznych.
- Przygotowywanie i podawanie napojów, które obejmuje działalność barów i kawiarni.
Dział ten nie obejmuje produkcji gotowej żywności przeznaczonej do dalszej sprzedaży ani sprzedaży żywności, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek.
grupa/ klasa/ podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
56.1 | Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne | |
56.10 | Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne | |
56.10.A | Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne | Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane. Podklasa ta obejmuje działalność:
Podklasa ta nie obejmuje: |
56.10.B | Ruchome placówki gastronomiczne | Podklasa ta obejmuje działalność:
Podklasa ta nie obejmuje:
|
56.2 | Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych | |
56.21 | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych | |
56.21.Z | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) | Podklasa ta obejmuje:
Podklasa ta nie obejmuje:
|
56.29 | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna | |
56.29.Z | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna | Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych. Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych. Podklasa ta obejmuje:
Podklasa ta nie obejmuje:
|
56.3 | Przygotowywanie i podawanie napojów | |
56.30 | Przygotowywanie i podawanie napojów | |
56.30.Z | Przygotowywanie i podawanie napojów | Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu. Podklasa ta obejmuje działalność:
Podklasa ta nie obejmuje:
|