Sekcja I (Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi)

PKD 56.29.Z – Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

Podklasa ta obejmuje katering przemysłowy tj. przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, przez określony czas. Podklasa ta obejmuje także określone umową usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych. Żywność zazwyczaj przygotowywana jest w jednostkach centralnych.

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności na postawie umowy, np. dla przedsiębiorstw transportowych,
  • usługi gastronomiczne świadczone w obiektach sportowych i podobnych,
  • działalność stołówek i kawiarni (np. w zakładach przemysłowych, biurach, szpitalach lub szkołach).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
  • sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47.

Kod 56.29.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.

Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?

W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 56.29.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.