PKD 10.89.Z – Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję zup i bulionów (rosołów),
- produkcję miodu sztucznego i karmelu,
- produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
- kanapki,
- świeża (nieupieczona) pizza,
- produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną,
- produkcję drożdży,
- produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
- produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
- produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
- produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
- produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11.
Kod 10.89.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.
Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?
W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.89.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.