Sekcja C (Przetwórstwo przemysłowe)

PKD 10.83.Z – Przetwórstwo herbaty i kawy

Podklasa ta obejmuje:

  • dekofeinizację i prażenie kawy,
  • produkcję wyrobów kawowych:
    • kawy mielonej,
    • kawy rozpuszczalnej,
    • ekstraktów i koncentratów kawy,
  • produkcję substytutów kawy,
  • produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
  • produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z,
  • produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11,
  • przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych, sklasyfikowanego w 21.20.Z.

Kod 10.83.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.

Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?

W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.83.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.