Sekcja C (Przetwórstwo przemysłowe)

PKD 10.62.Z – Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych

Podklasa ta obejmuje:

  • wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp.,
  • mielenie kukurydzy metodą mokrą,
  • wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp.,
  • wytwarzanie glutenu,
  • wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
  • wytwarzanie oleju kukurydzianego.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytwarzania laktozy (cukru mlekowego), sklasyfikowanego w 10.51.Z,
  • produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego, sklasyfikowanej w 10.81.Z.

Kod 10.62.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.

Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?

W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.62.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.