PKD 10.13.Z – Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
- produkcję wyrobów z mięsa:
- kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), zamrożonych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 46.32.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
Kod 10.13.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.
Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?
W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.13.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.