PKD 10.11.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
Podklasa ta obejmuje:
- czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp.,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
- ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
- produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
- wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
- przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
- produkcję wełny surowej poubojowej.
Podklasa ta nie obejmuje:
- wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
Kod 10.11.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.
Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?
W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.11.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.