Sekcja C (Przetwórstwo przemysłowe)

PKD 10.11.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Podklasa ta obejmuje:

  • czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp.,
  • produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
  • produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
  • ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
  • produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
  • wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
  • przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
  • produkcję wełny surowej poubojowej.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
  • pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.

Kod 10.11.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.

Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?

W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 10.11.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.