Produkcja napojów (dział 11)

Dział 11 PKD – Produkcja napojów obejmuje szeroki zakres działalności związanej z wytwarzaniem różnych rodzajów napojów, zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych. W ramach tego działu wyróżnia się:

  • Produkcję napojów alkoholowych, w tym destylowanych, takich jak wódka, whisky, gin oraz likiery.
  • Produkcję win, obejmującą zarówno wina gronowe, jak i cydr oraz inne owoce fermentowane.
  • Produkcję piwa, w tym różnorodnych stylów i rodzajów piwa.
  • Produkcję napojów bezalkoholowych, w tym wód mineralnych, soków oraz napojów gazowanych i aromatyzowanych.
  • Produkcję słodu, który jest kluczowym składnikiem w produkcji piwa i innych napojów.

Dział ten nie obejmuje produkcji soków owocowych i warzywnych ani napojów na bazie mleka, które są klasyfikowane w innych działach PKD.

grupa/ klasa/ podklasaNazwa grupowaniaOpis dodatkowy
11.0Produkcja napojów
11.01Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi
11.01.ZDestylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy,gin, likiery itp.,
  • produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki”” itp.,
  • mieszanie alkoholi destylowanych,
  • produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z11.06.Z,
  • produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji,sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.02Produkcja win gronowych
11.02.ZProdukcja win gronowych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję win gronowych,
  • produkcję gronowych win musujących,
  • produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego,
  • mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych,
  • produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanego w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.03Produkcja cydru i pozostałych win owocowych
11.03.ZProdukcja cydru i pozostałych win owocowych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji,ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe,
  • produkcję miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby wino pochodne i wino podobne.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występują w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.04Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych
11.04.ZProdukcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.05Produkcja piwa
11.05.ZProdukcja piwa

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję mocnego piwa na bazie słodu (np. ale, porter i stout),
  • produkcję piwa niskoalkoholowego lub bezalkoholowego.
11.06Produkcja słodu
11.06.ZProdukcja słodu
11.07Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych
11.07.ZProdukcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych,
  • produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak:
    • aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady,cole, napoje owocowe, toniki itp.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
  • produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
  • produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej),sklasyfikowanej w 10.83.Z,
  • produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w 11.01.Z,11.02.Z, 11.03.Z, 11.04.Z, 11.05.Z,
  • produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z,
  • produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z,
  • produkcji lodu, sklasyfikowanej w 35.30.Z,
  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.B (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).