PKD 56.30.Z – Przygotowywanie i podawanie napojów
Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu.
Podklasa ta obejmuje działalność:
- barów,
- tawern,
- koktajlbarów,
- dyskotek (serwujących głównie napoje),
- piwiarni i pubów,
- sklepów z kawą,
- pijalni soków owocowych,
- sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
- przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.
Podklasa ta nie obejmuje:
- odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
- sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
- działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem serwujących napoje, sklasyfikowanej w 93.29.Z.
Kod 56.30.Z jest dozwolony dla osób fizycznych.
Co oznacza, że kod PKD jest dozwolony dla osób fizycznych?
W Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oznacza, że działalność gospodarcza może być prowadzona przez osoby fizyczne w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Oznacza to, że nie są wymagane skomplikowane formy prawne, takie jak spółki, aby rozpocząć działalność w ramach kodu PKD 56.30.Z. W takich przypadkach konieczne może być jedynie spełnienie podstawowych wymogów prawnych, takich jak rejestracja w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) i uzyskanie odpowiednich zezwoleń lub posiadanie wymaganych kwalifikacji zawodowych. Tego typu działalności są szczególnie popularne wśród przedsiębiorców indywidualnych, ponieważ umożliwiają łatwe rozpoczęcie działalności i prowadzenie firmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami.